به گزارش خبرنگار مهر، جمعه شب 28 مهرماه اتوبوس حامل دانش آموزان دبیرستان پاسداران عفت بروجن که در حال بازگشت از بازید مناطق عملیاتی بود دچار سانحه شد و موجب فوت 26 نفرو 18 زخمی شد.
همچنین در این سانحه مدیر دبیرستان ومعاون دبیرستان نیز فوت کردند.
این حادثه برای مردم شهرستان بروجن بسیار غم انگیز بود و شوک شدیدی دراکثر خانواده های بروجنی ایجاد کرد.
شوک ایجاد شده این حادثه در بین خانواده های متوفیان، بازماندگان و زخمی های حادثه، دانش آموزان آموزشگاه پاسداران عفت بروجن بیشتر از بقیه مردم بوده است.
دانش آموزان دبیرستان پاسداران عفت بروجن، مدیر، معاون و بسیاری از دوستان خود را در این دبیرستان از دست داده و نبود آنها در مدرسه موجب ایجاد مشکلات روحی روانی بین دانش آموزان این آموزشگاه شده است.
گریه فراوان دانش آموزان در این دبیرستان، ترس، اضطراب و.... از ابتدای وقوع حادثه تاکنون در این مدرسه مشاهده شده است.
از سوی دیگر آموزش پرورش و مرکز بهداشت استان یک تیم از متخصصین روانپزشکی، روانشناسی و مددکاری اجتماعی در دبیرستان پاسداران عفت بروجن برای حمایت روانی اجتماعی از دانش آموزان اعزام شد.
این گروه متخصص، از روز شنبه ششم آبان ماه کار خود را در این مدرسه آغاز کرد.
کارشناس مسئول تیم حمایت روانی و اجتماعی در بلایا و واحد سلامت روان مرکز بهداشت استان چهارمحال وبختیاری از ارائه خدمات روان شناختی و حمایتی به بازماندگان حادثه اتوبوس دانش آموزان (دبیرستان دخترانه پاسداران عفت بروجن) از روز شنبه ششم آبان ماه خبر داد.
مصطفی شاکری اظهار داشت: این خدمات توسط یک تیم متشکل ازشش روانشناس، دو روانپزشک و یک مددکار اجتماعی برای ۹ گروه ۱۰ تا ۱۵ نفره از دانش آموزان به مدت چهار روز متوالی ارائه شد.
وی هدف از برگزاری این نشستها را پیشگیری از اختلالات بعد از استرس و بحران حادثه عنوان کرد و افزود: پس از غربالگری کل دانش آموزان مدرسه ، دانش آموزانی که نیازمند دریافت خدمات مشاوره ای و درمانی هستند خدماتی همچون ارائه مشاوره های روانشناختی و حمایتی، بازگویی واقعه، راهکارهای مقابله با مشکلات برانگیختگی و معضلات اجتماعی را دریافت کردند.
نشان دادن استرس حاد توسط دانش آموزان و دبیران آموزشگاه
همچنین علی صمیمی کارشناس ارشد مددکاری اجتماعی یکی از اعضای این گروه متخصص در جواب سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه وضعیت دانش آموزان این مدرسه در برابر این رخداد چگونه است، اظهار داشت: در آغازشروع فعالیت، مداخله روانی اجتماعی، برای کاهش عوارض در دانش آموزان در دبیرستان پاسداران عفت بروجن با آزمون سنجش استرس حاد انجام شد ودانش آموزان مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که حدود 60 درصد دانش آموزان از استرس حاد شکایت داشتند و البته شواهد حاکی از آن بود که دبیران دبیرستان هم استرس حاد را نشان می دادند.
صمیمی ادامه داد: با وجود مشاهده استرس حاد در دانش آموزان در این صورت لزوم مداخله روانشناختی و خدمات حمایت روانی – اجتماعی کاملا احساس شد.
این کارشناس ارشد مددکاری در جواب سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه اقدامات این گروه متخصص چگونه بود، عنوان کرد:چهار روز مداخله روانی اجتماعی با بهره گیری از روان پزشکان و کارشناسان دوره دیده و مجرب اقداماتی در این خصوص انجام شد.
وی ادامه داد: دانش آموزانی که دارای استرس حاد بودند به گروههای 12 تا 15 نفره تقسیم شدند و اولین کاری که انجام شد بازگویی روانشناختی بود و از دانش آموزان درخواست شد تا به بیان افکار مزاحم خود بپردازند و همه اعضای گروه به راحتی احساسات عواطف و افکار مزاحم خود را بیان کردند.
وی تاکید کرد: بعد از انجام این مراحل دانش آموزان توسط متخصص تکنیکهای مقابله با افکار مزاحم را فرا گرفتند و از دانش آموزان خواسته شد تکنیکهای ارائه شده را تمرین و اجرا کنند و برای آنها تکلیف شب(انجام تکنیکها) تعیین شد.
علی صمیمی یادآور شد: روز بعد نتایج حاصل از تمرینات بررسی ومرور شد و دانش آموزان نتایج مثبت آن را بازگو می کردند و سپس برانگیختگی مورد برسی قرار گرفت و همه دانش آموزان عوارض ناشی از استرس را مانند اضطراب، افسردگی، درد عضلانی، گیجی، عدم تمرکز، بی حوصلگی، ترس و ... را بازگو کردند.
وی ادامه داد: در طرح حمایت روانی تکنیکهای ریلکسشن(آرام سازی بدن) و تنفس دیافراگمی آموزش داده شد و از دانش آموزان خواسته شد تا تمرین کنند و روز بعد نتایج را اعلام کنند، روز بعد مرور فعالیت روز گذشته انجام شد و دانش آموزان از نتایج تمرینات گفتند و اظهار رضایت کردند ضمن اینکه شادابی و سرزندگی خاصی در دانش آموزان دیده می شد.
وی یادآور شد: در این طرح حمایتی به واکنشهای اجتنابی پرداخته شد و دانش آموزان واکنشهای اجتنابی خود را مانند ترس از تنهایی، ترس از تاریکی، ترس از ورود به مدرسه، اجتناب از غذاخوردن، اجتناب از مراسم عزاداری و اجتناب ازدرس خواندن و ... را بازگو کردند و سپس تکنیکهای رویارویی و مواجهه تدریجی، ذهنی و رویاروئی واقعی آموزش داده شد.
وی یادآور شد: روز چهارم به مشاوره های فردی به ویژه برای دانش آموزانی که استرس آنها شدید تر است اختصاص یافت و و دانش آموزانی که استرس شدیدتری دارند باید تحت درمان قرار گیرند.
هرچه سریعتر محیط برای دانش آموزان عادی سازی شود
علی صمیمی اذعان داشت: طبق نظر کارشناسان هرچه سریعتر لازم است محیط برای دانش آموزان عادی سازی شود.
وی ادامه داد: با همکاری پرسنل دبیرستان همه پارچه های مشکی داخل دبیرستان جمع آوری شد و قرار شد به مرور زمان بنرها و هرچه یادآوری وضعیت ناخوشایند برای دانش آموزان باشد جمع آوری شود که کار اولیای دبیرستان شایسته تقدیر است.
پیشنهاد به مسئولان آموزش و پرورش در خصوص راهکارها
وی درپاسخ سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه پیشنهادات شما به مسئولان آموزش و پرورش درانجام راهکارها برای حل مشکلات دانش آموزان و اولیا دانش آموزان چیست، اظهار داشت: از همکاران و مسئولان اداره آموزش و پرورش درخواست می شود اقدامات لازم برای تدارک تیم روانی اجتماعی برای مجروحین حادثه فراهم شود، زیرا استرس حاد آنها کمتر از سایرین نیست.
وی ادامه داد: برای کاهش عوارض حادثه برای والدین دانش آموزان مجروح شده و فوت شده اقدامات مشابهی تدارک دیده شود و در کارگاهی اختصاصی خدمات روانی اجتماعی برای دبیران دبیرستان بسیار ضروری است.
وی یادآور شد: برای کاهش آسیب های روانی اجتماعی یک برنامه رفاهی اجتماعی و فرهنگی(مانند همایش ،گردهمایی ،اهدای سفر عمره، اردوی مشهد مقدس و..) به غیر مراسم عزاداری برای والدینی که فرزندشان فوت شده برنامه ریزی و تدارک دیده شود.
با نگاهی به ورودی دبیرستان پاسداران عفت بروجن ،افراد عادی رهگذر نیز دچار مشکلات روحی می شوند چه برسد به دانش آموزان که دوستان و مدیر خود را از دست داده اند.
نظر شما